Неизбежният край, смъртта, плаши повечето хора. Но според скорошно изследване тези от

...
Неизбежният край, смъртта, плаши повечето хора. Но според скорошно изследване тези от
Коментари Харесай

Атеисти и силно религиозни хора най-малко се страхуват от смъртта

Неизбежният край, гибелта, плаши множеството хора. Но съгласно скорошно изследване тези от хората, които са мощно религиозни, както и тези, които нямат никакви религиозни вярвания въобще, се опасяват по-малко от гибелта от средностатистическия човек.

Според концепцията на Теория за Управление на Страха (ТУС) спорът сред нашето предпочитание да живеем и сигурността от неизбежната гибел е основният мотор зад доста културни полезности и ритуали. Това знание провокира държания, които или ни оказват помощ да избегнем гибелта, или да отвлечем мислите си от нея, в това число и спекулациите зад нашите религиозни вярвания.

Екипът от учени от университета в Оксфорд е провел проучването сред 1961 година и 2014 година с цел да изследва корелациите сред религионите убеждения и тревогата и страха от гибелта при 26 000 души от целия свят.

Страхът от гибелта е бил доста по-малък при тези, които са описали религиозната си религия като скъпа сама по себе си, както и при атеистите, при които 10 от всеки 11 души са споделили ниски равнища на боязън от гибелта.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР